گچبری مدرن در موزه ها و گالری ها
گچبری مدرن در موزه ها و گالری ها گچبری، هنری دیرینه و اصیل در معماری ا…
گچ بری چه سبک هایی دارد؟
تزئین و زیبایی دکوراسیون برای همه افراد مهم بوده و به این منظور از تجهیزات و روشهای مختلفی برای زیبا کردن امکان مورد نظر خود استفاده میکنند. به همین دلیل برای زیباسازی اماکن و سازه های ساختمانی از مصالح مختلفی استفاده می شود که یکی از بهترین و مورد توجه ترین آنها گچ است. استفاده از گچ و روش گچ بری از جمله روش هایی با قدمت زیاد است که از گذشته تا کنون نیز محبوبیت خود را حفظ کرده است.
ایرانیان از گذشته های دور تا کنون در زمینه های مختلفی از جمله معماری و هنرهای تزئینی مهارت و تخصص زیادی داشته اند که هنرمندی آنان را در زمینه های مختلف از جمله گچ بری را می توان در معماری های فوق العاده زیبای قدیمی نیز مشاهده کرد.
استفاده از گچ و هنر گچ بری در هر زمان به شیوه خاصی بوده و در هر زمان دچار تغییر و دگرگونی شده است اما به صورت کلی متریال گچ به دلیل داشتن ویژگی هایی مانند زیبایی، هزینه کم، چسبندگی بالا، شکل پذیری، محافظت از ساختمان در برابر عواملی مثل رطوبت و سایر ویژگی ها همواره مورد توجه بوده است.
همه افراد برای زیبایی دکوراسیون منزل و یا مکان موردنظر خود از متریالها و روش های گوناگونی استفاده میکنند که استفاده از گچ و گچ بری یکی از پرطرفدارترین ها بوده و به دلیل ویژگیهایی که این روش دارد برای نمای داخلی و خارجی امکان مختلف استفاده می شود و به عنوان یکی از مصالح و روش های کاربردی محسوب می شود.
نکته مهمی که وجود دارد این است که گچ بری از گذشته تاکنون پیشرفتهای زیادی کرده است و امروزه هنرمندان این حوزه طرحهای بسیار زیبایی را با گچ بری به وجود می آورند. به صورت کلی گچ بری به دو سبک کلی سنتی و مدرن تقسیم وجود دارد که هر یک از انواع آن ویژگی های منحصر به فرد و طرفداران خاص خود را دارند که در ادامه به این دو نوع گچ بری بیشتر خواهیم پرداخت.
گچ بری سنتی
همانطور که گفته شد استفاده از گچ و هنر گچ بری از زمانهای بسیاری گذشته تا کنون وجود داشته است و تغییر و تحولاتی که در این هنر به وجود آمد سبب شد که گچ بری به دو سبک ساده و مدرن تبدیل شود. گچ بری در شیوه اجرا و تجهیزات و ابزارها تغییراتی داشته است و سبک آن نسبت به گذشته متفاوت است.
گچ بریهای گذشته را سنتی مینامند که این نوع گچ بری از قدمت بالایی برخوردار است و در این سبک طرح و نقشهای شلوغی مورد استفاده قرار می گرفت و در زمان های گذشته این طرح و نقش های پیچیده و شلوغ طرفداران زیادی داشتند.
در گچ بری سنتی به شلوغ کاری و تزئینات پر زرق و برق علاقه زیادی وجود داشت و این سبک گچ بری در آن زمان رواج زیادی داشت. در این نوع گچ بری از طرحهای گل و پرنده و مرغان بهشتی و مواردی از این قبیل استفاده می شد و همه این طرحها بهصورت متمرکز و ماننده فرشی با طرحهای شلوغ و رنگارنگ در کنار هم قرار می گرفتند.
در سبک سنتی استفاده از رنگهای متنوع نیز رواج داشت و تلفیق طرح و رنگ های متنوع دکوراسیون شلوغی را ایجاد می کرد. بنابراین به دلیل ویژگیهایی که گچبری سنتی داشت در گذشته یکی از انتخابهای اصلی اشراف زادهها برای دکوراسیون خود بوده است و همچنین از این نوع گچبریها برای مساجد و مکانهای مذهبی نیز استفاده میشد. گچبری سنتی خود انواع مختلفی دارند که ویژگی های هر یک از انواع آن متفاوت است که در ادامه به معرفی انواع گچ بری سنتی خواهیم پرداخت.
انواع گچ بری سنتی
قبل از معرفی انواع گچبری سنتی ذکر این نکته نیز ضرورت دارد که نحوه انجام هر کدام از این سبکها و ابزارهای آنها باهم متفاوت بوده و ویژگیهای منحصر به فردی داشته و هر یک از این سبکها طرفداران خاص خود را داشته اند که این سبکها عبارتاند از؛
1. گچ بری معرق: گچ بری معرق به این صورت بود که بعد از ساخت ملات گچ و سفت شدن آن، طرحها و اشکال موردنظر خود را می ساختند و سپس آنها را در کنار هم قرار داده تا شکل نهایی بدست آید و سپس برای فیکس شدن همه طرح ها در کنار هم ملات گچ را پشت همه اشکال ریخته و آن را صاف و یکدست می کردند تا به عنوان زمینه اشکال ساخته شده قرار گیرد و در نهایت برای وصل کردن طرح ساخته شده با استفاده از دوغ آب آن به مکان مورد نظر میچسباندند.
2. گچبری لایهای: در گچ بری لایه ای گچ کشته را در لایههایی به ضخامت ۱ تا ۲ سانتیمتر بر روی هم قرار می دادند و اشکال موردنظر خود را بر آنها پیاده می کردند. در این نوع گچ بری، از لایه هایی با رنگ های مختلف استفاده می شد و در نهایت اشکال طراحی شده نیز از رنگ های متنوعی برخوردار بودند.
3. گچ بری تخمه کن یا تخمه بری: تفاوتی که این نوع گچ بری با سایر گچ بری ها داشت این بود که از گچ بسیار نرمی باید مورد استفاده قرار می گرفت و به این منظور گچ را غربال می کردند و بعد از مخلوط کردن با آب و بدست آوردن خمیر آن را بر روی دیوار و سقف اجرا می کردند.
4. گچ بری هشته یا برهشته: این نوع گچ بری در بناهای تاریخی گذشته و مساجد بسیار دیده میشود ک همانطور که مشخص است بهصورت برجسته و بیرون آمده است که برای برجستگی گچ ها به این روش از تجهیزات مختلفی استفاده می شد.
۴ گچبری کلوخی: گچ بری کلوخی به صورت تجملاتی تر انجام می شد و و دارای طرحهای غربی و برجستگیهای زیاد بود که این نوع گچ بریها در کاخهای دوره ناصرالدین شاه و کاخ های دیگر نیز استفاده می شد.
گچ بری مدرن
سبک دیگر گچ بری که امروزه مورد توجه قرار گرفته گچ بری مدرن است که با گچ بری سنتی و قدیمی تفاوتهایی دارد. در گچ بری مدرن از دستگاهها و تجهیزات مختلفی استفاده میشود برای مثال دستگاه برش CNC یکی از ابزارهای گچبری است که با استفاده از این دستگاه طرحهای مختلف را با دقت بیشتر و ظرافت بیشتر ایجاد می کند.
در گچبری مدرن دیگر خبری از تحرک و شلوغ سبک سنتی و رنگهای متنوع نیست بلکه این سبک به سمت سادگی رفته و پیچیدگی خاصی وجود ندارد در این سبک از خطوط و اشکال ساده و صاف استفاده میشود و مدل هایی با طرح و نقشهایی بدون پیچیدگی زیاد بکار برده میشود.
از سبک گچ بری مدرن امروزه میتوان در قسمتهای مختلف دکوراسیون و فضاهای مسکونی و حتی اداری استفاده کرد زیرا این سبک ساده بوده و تجملات زیادی ندارد. در این نوع گچ بری خلاقیت جایگاه ویژهای دارد و فعالان و متخصصان این زمینه با استفاده از خلاقیت و ایدههای جدید اشکال زیبا و متنوعی را تولید میکنند.
نکته حائز اهمیتی که وجود دارد این است که گچ بری مدرن به گونه ای است که میتوان نورپردازی را به شیوههای مختلف با آن تلفیق کرد و دکوراسیونی خارق العاده را ایجاد کرد.
در گچ بری مدرن طرح های گچ بری سنتی مانند گل و باغ و پرنده وجود ندارد و تنها موردی که به چشم می خورد بکارگیری خطوط بدون پیچیدگی و منحنی های زیادی است. در گچ بری مدرن هزینهها کاهش پیدا کردهاند زیرا میزان گچ کمتری استفاده میشود و همچنین طراحی اشکال پروسه زمان بر نیستند و به دلیل سادگی و استفاده از تجهیزات مختلف با سهولت و سرعت بیشتری اجرا میشود.
روش های اجرای گچ بری سبک مدرن
با توجه به ویژگی هایی که درمورد گچ بری مدرن ذکر شد این سبک بسیار پرکار برد بوده و در دکوراسیون فضاهای زیادی مورد استفاده قرار میگیرد همچنین با خلاقیت و ایده هنرمندان این زمینه نیز هر روز پیشرفت های جدیدی مشاهده میشود و در گچبری مدرن طرح و مدل های جدیدی ایجاد میشود که با استفاده از آنها میتوان دکوراسیون زیبایی را برای مکان مورد نظر خود خلق کرد. نکته مهمی که وجود دارد این است که گچ بری مدرن به دو صورت اجرا میشود که یا هنگام ساختن و در حین کار انجام می شود و یا بهصورت پیش ساخته که در گچ بری حین ساخت با فرد گچ کا با تخصص و مهارت و استفاده از ابزارهای مختلف، اشکال و طرحها را در در حین گچ کاری و به صورت هم زمان ایجاد میکند.
همانطور که مشخص است در روش دوم طرح و نقشها از قبل ساخته میشوند و برای ساخت آنها از قالبهای مناسب برای فشرده کردن گچ و سایر ابزارهای لازم استفاده میکنند . گچ بری پیش ساخته نیز خود دارای انواع مختلفی مانند یونولیتی، پلی اورتان و غیره است. یکی از مزایایی که گچ بری پیشساخته دارد این است که نصب آن راحت تر بوده و همچنین در زمان صرفه جویی میکند.
تفاوت گچ بری سنتی با گچ بری مدرن
تعاریف و ویژگیهایی که در مورد گچ بری سنتی و گچبری مدرن بیان شد نشان دهنده وجود تفاوتهای میان این دو نوع گچبری هستند که هر یک از این مدلهای گچبری از ویژگیهای منحصر به فرد خود برخوردار بوده و با توجه به سلیقه میتوان مورد مناسب را انتخاب کرد. مهم ترین تفاوت های میان گچ بری سنتی و مدرن به شرح زیر است. • مهمترین و بارز ترین تفاوتی که میان گچ بری سنتی و مدرن وجود دارد تفاوت در نقش و نگارهای آنها است که گچ بری سنتی از طرحهای شلوغ و پیچیده و پر زرق و برق پیروی میکنند اما گچ بری مدرن این موارد را کنار میزند و به سمت سادگی سوق پیدا میکند.
در گچبری ساده سنتی از اشکال و طرحهای متنوع و پیچیده و پر پیچ و خم استفاده میشود در صورتی که طرحهای گچ بری مدرن تنها با استفاده از خطوط صاف و با منحنی کم است که این سبک در عین سادگی زیبایی بسیار زیادی نیز دارد.
• یکی دیگر از تفاوتهای اساسی گچ بری سنتی و مدرن این است که گچ بری سنتی به دلیل شلوغی و پر زرق و برقی که دارد برای همه مکان ها و موقعیت ها قابلیت استفاده را ندارد و برای مواردی مانند سالنهای پذیرایی و یا مساجد و مکانهای مذهبی کاربرد داشت اما طرحهای جدید گچ بری مدرن را میتوان در هر شرایط و موقعیتی استفاده کرد که این نوع گچ بری زیبایی و جلوه خاصی را نیز برای دکوراسیون به ارمغان می آورد.
• از دیگر تفاوتها میتوان به نصب راحت و سریع گچبری مدرن اشاره کرد زیرا با توجه به پیچیدگی که گچبری سنتی داشت تهیه و آماده سازی طرحها امری زمان بر بود اما طرح های ساده گچ بری مدرن سبب سرعت در آماده سازی آن می شود.
•در گچبری سنتی نیروی انسانی درگیری بیشتری برخوردار بود و به دلیل تجهیزات کمی که در اختیار داشت حجم بسیاری از طرحها و گچ بری ها را به صورت دستی تولید می کرد اما در گچ بری مدرن با تجهیزات پیشرفته سهولت و سرعت در کار بیشتر شدهاست.
• گچبری سنتی با رنگهای مختلفی مورد اجرا قرار می گرفت اما در گچبری مدرن گچها بهصورت ساده و با تلفیق نور و نورپردازی ایجاد میشوند.
• یکی دیگر از تفاوتهای گچبری مدرن و سنتی هزینه آنها است که با توجه به طرح و نقشهای ساده گچبری مدرن هزینه آن نسبتبه گچبری سنتی که پیچیدگی بیشتری دارد، کمتر است.
نکات مهم برای اجرای گچ بری سنتی و مدرن
هر کدام از انواع گچ بری سنتی و مدرن درصورتیکه به درستی اجرا نشوند زیبایی و عملکرد مورد انتظار را نخواهند داشت بنابراین برای استفاده از این معماری زیبا باید نکاتی را مدنظر قرار دارد و قبل از هر چیز باید توجه کنید که گچ بری را به افرادی که در این زمینه تخصص و مهارت کافی دارند سپرد زیرا گچ بری هنری است که به ظرافت و نظم و دقت نیاز دارد تا خروجی مناسبی را نیز ارائه دهند.
نکته دیگری که وجود دارد این است که برای انجام هر یک از سبکهای کلاسیک و مدرن گچ بری بهتر است که به دکوراسیون و فضای مورد نظر نیز توجه کرد برای مثال گچ بری که برای ساختمانها و مراکز اداری استفاده میشود با گچ بری مناسب برای ساختمانهای مسکونی تفاوت دارد.
نکته بعدی این است که گچ بری باید به گونه ای باشد که باعث زیباتر شدن دکوراسیون شود بنابراین بهتر است که در استفاده از طرحها و نقوش زیاده روی نکرد و طراحیهایی با استاندارد و با اندازه مناسب را استفاده کرد.
مدرن
دسته ها
شهرها
- آموزش پتینه در قم
- آموزش پتینه کاری همدان
- آموزش گچبری مدرن در اصفهان
- آموزش گچبری مدرن در اهواز
- آموزش گچبری مدرن در تبریز
- آموزش گچبری مدرن در تهران
- آموزش گچبری مدرن و پتینه در شیراز
- آموزش گچبری مدرن در مشهد
- آموزش گچبری مدرن کرمانشاه
- اموزش پتینه کاری اصفهان
- اموزش گچبری اصفهان
- اموزش گچبری مدرن در کرج
- اموزش گچبری مدرن رشت
- گچ بری مدرن در تهران
- هزینه آموزش پتینه کاری در مشهد